Gyburstag, czyli świętowanie urodzin na Śląsku

Czytaj więcej

Życie we familoku - wspomnienia Kazimierza Gawliczka

Czytaj więcej

Buchta – drożdżowy zawijaniec z dodatkami

Czytaj więcej

Pełny Bonclok - dobry prezent na każdą okazję

Przejdź do sklepu

Karbinadle

Czytaj więcej

Zwyczaje i przepisy kulinarne na Śląsku

Zwyczaje i obrzędy w śląskich domach oraz przepisy na świąteczne i codzienne śląskie potrawy. Czytaj więcej na temat książki, projektu i autorki

To prosta, szybka, smaczna i bardzo sycąca potrawa z ziemniaków i kiszonej kapusty – prawdziwy rarytas śląskiej kuchni!

Pasta śledziowa to stary, prosty, i co najważniejsze, smaczny pomysł na dodatek do kanapek, który warto wypróbować!

Dawniej zimy były bardziej mroźne i śnieżne. Grudzień niemal gwarantował opad śniegu, który nie topniał, tylko leżał aż do marca, a śniega ino dopadowało.

Mleczne kulki z dodatkiem aromatu migdałowego bez pieczenia to pomysł na poszerzenie wachlarza ciasteczek cieszyńskich o kolejny pyszny rodzaj.

Śliszki to pomysł na szybkie, mączne danie ze składników, które są dostępne zawsze w każdej kuchni. Nazywane są też kluskami szybkimi, leniwymi lub kładzionymi.

Danie przygotowywane było najczęściej ze śliwek, wiśni lub jagód leśnych. Ze względu na sezonowość tych owoców serwowano je latem i wczesną jesienią.

Marmolada ma konsystencję żelka – można jeść ją łyżeczką jako zdrową przekąskę lub rozpuścić dowolną ilość w letniej wodzie i pić jako kompot śliwkowy.

Kandyzowana pigwa o słodko-kwaskowatym smaku i rewelacyjnym aromacie sprawdzi się jako alternatywa rodzynek.

Brołtzupa (niem. Brot – chleb), zwana również wodzionkom, to symbol śląskiej skromności i skłonności do szporowanio, czyli oszczędzania

Na świecie znanych jest ponad 40 gatunków mięty, a te najpopularniejsze w naszych ogródkach to: mięta pieprzowa, polna, zielona, cytrynowa.

Garść wspomnień mieszkańców Jastrzębia dotyczących corocznych wędrówek Romów przez tutejsze ziemie.

Słodycze z dawnych lat – czy to smaki, które przeszły do lamusa? Niekoniecznie! Jakie słodkości uwielbiały kiedyś dzieci?

oautorce.jpg

kilka słów
o projekcie i autorce

Witajcie, nazywam się Ania Lerch-Wójcik.
Chciałabym podzielić się z Wami moją pasją...
Pismo folkowe
RIK
KulturaLudowa.pl
Jastrzebianie
Cafepads
HarmonicznyChaos.pl
Ahoj.pro
wjastrzebiu.pl
---REKLAMA---
logo_wh.png
Image
Zrealizowano przy pomocy środków budżetowych Miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach: Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami na rok 2018.

Projekt powstał jako forma promocji, popularyzacji oraz dokumentacji dziedzictwa kulturowego Śląska, a zwłaszcza gwary oraz zwyczajów żywieniowych.

Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved © 2024
Zaprojektowane z przez Strony internetowe Ahoj! Jastrzębie

Skontaktuj się

kontakt@bonclok.pl